Botanisk HaveKulturnatten på Frederiksberg Campus

På den gamle Landbohøjskole inviterer SUND og SCIENCE til foredrag, dissektioner og rundvisninger. Oplev bl.a. den historiske zoologiske samling, vær med når vi dissekerer dyreorganer for at afsløre sygdomme eller besøg dyrehospitalet, få en rundvisning og hør om skolens forskning og undervisning. Der vil også være populærvidenskabelige oplæg i festauditoriet i løbet af aftenen og mulighed for at lune sig på varme drikke i de stemningsfyldte omgivelser. Kom og bliv klogere sammen med os!

Det hele finder sted på Frederiksberg Campus, Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg C.

Gastronomisk Legestue byder på lækre smagsprøver i gården. Smag på:

  • Græskarrissotto med perlebyg, rugbrød og svampe
  • Oksekød med græskar, kartoffel og persille
  • Græskaris med saltkaramel og sprødt

En tur i tarmen

Vi har bygget (måske) verdens største tarm, som vi i bedste ”fredag d. 13.”-stil har fyldt med de mest gruopvækkende kryb beskrevet til dato, nemlig parasitter. Undervejs i tarmen vil der stå entusiastiske ”tarm-guider” parat til at fortælle spændende anekdoter fra parasitternes verden og der vil være adgang til mikroskoper for nærmere inspektion af de fascinerende snyltere. Så kom og udfold dig som ”tarm-turist” i selskab med en masse glade nørder – det bliver så (u)hyggeligt!

Hvor: Stigbøjlen 4, 2. sal.

Bakterier i dyr og fødevarer

Vi byder velkommen i laboratoriet for veterinær mikrobiologi og fødevaresikkerhed, hvor besøgende på nært hold vil opleve og høre om de bakterier, der giver sygdomme i dyr, og om dem som via fødevarer kan gøre os syge. Der bliver mulighed for at se i mikroskop, høre og se teknikker, som bruges til at studere bakterier, og tale med forskerne om relevante problemstillinger såsom listerier i laks, MRSA og meget mere.

Hvor: Øvelseslaboratoriet i stuen, Stigbøjlen 4

En tur i dyrenes DNA-laboratorie

På husdyrgenetik kan du høre et levende miniforedrag om DNA og gener, og om hvordan vi tester for arvelige sygdomme. Hjælp også hunden Frede med at tyde DNA-profiler og afgøre hvem der er hans far. I vores laboratoriehjørne kan du prøve pipetter og se DNA’et med det blotte øje! Foredraget tager 8-10 minutter og afholdes flere gange i timen. Voksne og børn i alle aldre er velkomne!

Hvor: Biblioteket i Anatomibygningen, Grønnegårdsvej 7, 1. Sal.

Rundvisning på familiedyrshospitalet

Her får du mulighed for at komme med ind bagved og se, hvordan dyrlæger arbejder på et topmoderne dyrehospital. Få indblik i de mange undersøgelser- behandlings- og genoptræningsmuligheder, som vi tilbyder de 20.000 familiedyr, som årligt lægger vejen forbi os. Rundvisningerne er af ca. 55 minutters varighed, og afholdes kl. 18, 19, 20 og 21.

Der er begrænset antal billetter - de er til gengæld gratis og kan downloades via hjemmesiden her.

Hvor: Dyrlægevej 16

Hvad fejlede og døde dyret af?

Dyrlægerne fremviser og demonstrerer mangfoldigheden af sygdomme hos dyr. Der bliver bl.a. åbnet til misfostersamlingen og demonstration af fund hos slagtedyr. Betydningen af sygdommene og deres udbredelse bliver sat i perspektiv via mink, grisemodeller, kødkontrol og præparater, skeletforandringer, forensiske sager og fjerkræ.

Der må ikke fotograferes i sektionssalene.

Hvor: Ridebanevej 3 – sektionerne er i stuen og misfostersamlingen i kælderen

Rundvisning i den Zoologiske Samling

Studiesamlingens præparater illustrerer det zoologiske system, er stadig aktuelle og studierelevante. De viser organernes og skeletdelenes forskellige udformninger på tværs af dyregrupperne. Den Zoologisk Studiesamling er i ca. 125 år er blevet anvendt til undervisning af veterinær- og husdyrstuderende. Denne samling har stort set ikke ændret karakter siden oprettelsen i 1893. Ved at beholde samlingen i sin oprindelige form i bygningen har man bevaret et tidstypisk eksempel på samspil mellem arkitektur og funktion. 

Hvor: Biblioteket i Anatomibygningen, Grønnegårdsvej 7, 1. Sal.

Foredrag: J.P. Müller: Verdenskendt dansk sundhedsapostel

Professor ved Idræt og Ernæring, Hans Bonde, fortæller om den danske hygiejniker J.P. Müller, der promoverede en i dag glemt kropslig side af det tidligt moderne projekt. Müller er især kendt for bogen ”Mit System,” fra 1904, der revolutionerede kropsopfattelsen gennem nøgenhed, renselse og hærdning og udkom i 1 ½ million eksemplarer oversat til 26 sprog.

Hvor: Festsalen, Bülowsvej 17
Kl: 18.15 til 18.45

Foredrag: Smag på efteråret

Peter Faxholm fra Gastronomisk Legestue lade os smage på efteråret: Sæsonen hvor varmen og kulden mødes, kornet skal i hus og farverne er gyldne.

Julia Sick fra Nordic Food Lab vil tale om "About disgust and liking of food: How our senses and culture trick us.” Why can we feel disgusted about foods we are not used to eat? What role do our senses and culture play when we taste food? How can we use this knowledge to overcome disgust and broaden our taste?

Hvor: Festsalen, Bülowsvej 17
Kl: 19.15 til 19.45

Foredrag: Landbohøjskolen, haverne og deres historier

Seniorgartner Kim Greiner vil i sit foredrag fortælle om Peter Christian Abildgård, der grundlagde Veterinærskolen på Christianshavn i 1773. Skolen blev i 1858 flyttet til Frederiksberg, hvor den dag i dag ligger – nu som hjem for fag fra både Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Greiner vil også fortælle om hovedbygningen, der er bygget i italiensk stil med Nordeuropas smukkeste Festauditorium. Han vil derudover også komme rundt om den tilknyttede haves mest spændende træer og planter, og slutte af med historien om heksedoktorplanten "Alrunens rod" og koen Maren med træbenet.

Hvor: Festsalen, Bülowsvej 17
Kl: 20.15 til 20.45

Foredrag: Etnobotanik, smartphones og illegal tømmerhugst i tropiske skove

Kan lokale skovpatruljer reducere illegal tømmerhugst, øge kendskabet til biodiversitet og styrke indfødte folks rettigheder? For at besvare disse spørgsmål har Ida Theilade, Seniorforsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet, bevæbnet indfødte folk i Cambodja med smartphones og en specielt udviklet app. Frivillige patruljer registrerer ulovlig hugst og biodiversitet. Data fra telefonerne uploades til en database som kan tilgås fra Cambodja og Københavns Universitet. Samtidig er miljøaktivister jaget vildt i flere u-lande. Modstandere af tømmerhugst, minedrift og oliepalmeplantager bliver truet, kidnappet, og dræbt. Cambodja er et af de farligste lande i verden at være miljøaktivist i.

Hvor: Festsalen, Bülowsvej 17
Kl: 21.15 til 21.45